Angela Merkel isi pastreaza functia pentru un al treilea mandat. Germanii au votat-o, spun observatorii, pentru ca a reusit sa ii protejeze in fata crizei ce a maturat restul Europei.
Pentru restul europenilor, in special greci, italieni, spanioli, ciprioti, continuitatea din Germania nu este neaparat o veste buna, intrucat inseamna ca politicile dure de austeritate promovate de Germania vor fi prelungite pentru perioada urmatoare cel putin.
Victoria Angelei Merkel arata ce diferenta exista intre Germania si restul Uniunii Europene, afectata de criza. Merkel a devenit spaima grecilor si cipriotilor pentru austeritatea aplicata aproape cu forta in tarile aflate in prag de faliment, insa concetatenii sai i-au legitimat, inca o data, actiunile, printr-un vot covarsitor in favoarea continuitatii.
Pe plan intern, Merkel si-a asigurat linistea
Alianta CDU-CSU a reusit sa obtina 311 din cele 630 de mandate ale Bundestagului, cu cinci mai putin decat avea nevoie pentru a avea majoritatea absoluta. Celalalt aliat traditional al lui Merkel, FDP, n-a reusit sa patrunda in Parlament. Se intrevede o alianta cu rivalul SPD, care are 192 de voturi, insa ar putea dura cateva luni pana cand partidele se vor pune de acord pentru o ampla coalitie.
Alegeri in Germania: Saptamani grele pentru Merkel, dupa victoria la urne
Observatorii arata insa ca, pe langa negocierile inerente perioadei urmatoare, politica germana se afla intr-o perioada de tranzitie si transformare.
Socialistii nu si-au convins electoratul, in conditiile in care temele partidului au fost preluate de Merkel si livrate cu mai multa convingere, nu pentru ca ar fi corespuns ideologiei politice, ci tocmai din motivul care a facut-o atat de populara, pragmatismul politic.
Partidele mici si cele nou-venite pe scena politica si-au co