Declaraţia aparţine senatorului PSD Ioan Chelaru, membru în comisia de revizuie a Constituţiei.
Redactor: Domnule senator Chelaru, sunteţi membru al comisiei de revizuire a Constituţiei, altfel spus părintele noii forme a legii fundamentale, care ar fi trebuit promulgată. Cum primiţi acuzaţia preşedintelui Băsescu?
Senator Ioan Chelaru: Sâmbătă, 21 septembrie a.c, practic în ultima zi în care avea obligaţia constituţională de a promulga o lege, preşedintele Traian Băsescu a ales să sesizeze Curtea Constituţională în legătură cu pretinsa neconstituţionalitate a Legii pentru modificarea şi completarea Legii nr. 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului.
Aparent, acest ultim demers la Curtea Constituţională şi, implicit, motivele de neconstituţionalitate, exprimă preocuparea Preşedintelui României pentru necesitatea respectării voinţei suverane a poporului cu ocazia referendumului. Aceasta este însă o falsă problemă, întrucât Curtea Constituţională, încă de acum o lună, a statuat că stabilirea unui cvorum şi a unui număr minim de voturi valabil exprimate la referendum, inferior pragului pe care îl prevede în prezent Legea nr.3/2000, este una constituţională.
În realitate, însă, această sesizare de neconstituţionalitate pune în evidenţă, odată în plus, modul abuziv şi discreţionar al comportamentului instituţional al preşedintelui Traian Băsescu.
R.: Care este, atunci, problema de fond?
Sen.: În primul rând, sesizarea de neconstituţionalitate formulată cu privire la legea menţionată este complet nejustificată – şi, cel mai probabil, va fi respinsă de Curtea Constituţională -, întrucât nu cuprinde niciun capăt de cerere suplimentar sau vreun argument diferit faţă de cele formulate în vara acestui an de cei care au depus sesizarea pe baza căreia Curtea a adoptat Decizia nr. 334/2013.
Din acest punct de vedere, preşedi