Peste 90 de producători ce exportă module solare au cooperat şi au agreat stabilirea unui angajament, după numeroase discuţii între Comisia Europeană şi Camera de Comerţ pentru importul şi exportul de maşini şi produse electronice din China. Acest angajament stabileşte preţul minim de vânzare la 0,56 euro/Watt pentru modulele solare, ne-a declarat Flavius Iliescu, directorul companiei "Petawatt Energia".
Domnia sa ne-a precizat: "Dacă sunt respectate condiţiile, aceste module solare pot fi importate în UE, fără a plăti taxa antidumping până la plafonul cantitativ de 7 GW, limită peste care taxele antidumping se vor aplica. Pe de altă parte, produsele manufacturate de către companiile chinezeşti care nu au aderat la angajamentul de preţ se vor supune, începând cu data de 6 august 2013, taxelor antidumping de 47,6% (pentru companiile care au cooperat) sau la nivelul de 67,9% (pentru cele care nu au cooperat). Această cifră va fi modificată odată cu stabilirea taxelor definitive la sfârşitul anului".
Iulian Nedea, directorul general al companiei "Simtel", susţine că piaţa europeană a produselor solare a funcţionat din inerţie înainte şi după ce UE şi China s-au înţeles asupra unui preţ minim: "Înainte de acord, ofertele se făceau pentru un termen foarte scurt. Ce ofertai astăzi, mâine putea să nu mai fie valabil. Au avut de suferit atât investitorii, cât şi constructorii. Se întâmplă acest lucru şi după încheierea acordului. Piaţa nu este stabilă, iar producătorii europeni, deşi nu au taxe, au ridicat preţul".
Domnia sa şi-a exprimat speranţa că nu vor apărea alte modificări privind taxarea produselor solare în decembrie.
Directorul "Simtel" ne-a declarat: "Dacă vorbim de Europa, din diverse motive (schema de sprijin redusă, creşteri de preţuri la panourile fotovoltaice), piaţa a scăzut. Dacă în Germania, în 2012, au fost construiţi 7,5 GWp (din