Protestele angajaţilor din sistemul sanitar continuă, luni, în faţa sediilor Ministerului Sănătăţii şi Ministerului de Finanţe, după ce nu s-a ajuns la un acord privind dublarea salariilor rezidenţilor, relatează Mediafax.
Ministrul Sănătăţii Eugen Nicolăescu şi secretarii de stat din minister s-au întâlnit, duminică, cu reprezentanţii Coaliţiei Profesioniştilor din Sănătate, după ce cadrele medicale au protestat, de miercuri până vineri, la sediul Ministerului Sănătăţii (MS).
Într-o conferinţă de presă susţinută la finalul întrevederii, ministrul a anunţat că au fost identificate multe soluţii şi că există termene şi modalităţi de rezolvare a unor probleme, însă a rămas un punct în divergenţă care nu depinde numai de MS - dublarea salariilor rezidenţilor, aşa cum au cerut membrii coaliţiei.
"Solicitarea cea mai importantă a vizat alocarea a 6 la sută din PIB pentru Sănătate, şi aici am convenit că acest obiectiv trebuie să-l atingem, conform programului de guvernare, până în 2016, dar până atunci nu cred că trebuie să se aştepte, şi cred că trebuie să se facă o prioritizare a modului în care se vor aloca procente în fiecare an, ca să se ajungă la acest stadiu. (...) Am convenit că putem creşte finanţarea sistemului sanitar ca să se ajungă la 6 la sută şi din alte surse", a spus Nicolăescu.
Ministrul a vorbit apoi despre independenţa profesională a cadrelor medicale, despre prevederea clară prin care personalul medical nu poate face parte din categoria funcţionarilor publici, confidenţialitatea convorbirilor dintre pacienţi şi medic, care va trebui consfinţită de lege, dar pentru care este nevoie de avizul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), MS angajându-se să facă acest demers. De asemenea, s-a discutat despre modificarea Codului penal astfel încât interceptarea convorbirilor dintre medici şi pacienţi să nu fi