Presa scrisa, fie ca vorbim de online sau ziare, a scris destul de mult pe tema executiei bugetare din luna iulie a acestui an. Calcule simple au aratat ca statul cheltuie in continuare sume uriase pe tot felul de traznai. Ce retine atentia? Ca declaratiile de la inceputul anului legate de “bugetul de dezvoltare” nu au nici o acoperire: sub 7% din banii cheltuiti de la buget au fost destinati unor investitii. Mai mult, majoritatea sumelor au plecat catre Compania Nationala de Drumuri unde, fie vorba intre noi, tot nu se vede mare lucru.
Pe de alta parte, care este deficitul dintre venituri si incasari? 5%. Un procent urias care se reflecta si in efortul bugetar de a plati pensiile, 30 milioane de euro pe zi. Inca nu intelege Guvernul Romaniei, dupa atata amar de vreme, ca sistemul de pensii este unul de tip CARITAS. Cu cat cotizeaza mai multi, cu atat vor fi mai multi bani pentru plata pensiilor.
Asadar, singura solutie in cazul unor astfel de sisteme este sa cresti numarul salariatilor. Dar si aici e o problema, e vorba de numarul salariatilor platiti legal nu al celor care muncesc la negru, deja 20% din totalul si asa mic. Lucruri complicate? Sigur, foarte complicate pentru cei 15.000 de specialisti guvernamentali pe care nu-i mai scoate nimeni din aparatul bugetar inca de pe vremea lui Constantinescu.
Revenind la incasarile la buget, am implementat tot felul de masuri “antievaziune” dar ce sa vezi, incasarile din TVA s-au prabusit. Adica putem spune fara nici o ezitare ca vreo 10 miliarde de euro sunt date “lipsa la apel” in vistieria statului. Si cum procedam in acest caz? Nu stim. Mai taxam un iaht, o chirie, ceva animalute de companie si …carpim. Lumea nu va observa ca se trage de timp. Au trecut 23 de ani de la Preaimpuscatul si parca a fost ieri. Asa ca nu mai conteaza cateva “zile” in plus.
sursa
Presa scrisa, fie ca vorbim de