Superficialitatea de care au dat dovadă lucrătorii din Primărie în ceea ce priveşte încadrarea unor străzi în zone de impozitare, dar şi lipsa de preocupare a consilierilor locali i-au usturat la buzunare pe unii zălăuani.
Este şi cazul celor care locuiesc pe strada Mihai Eminescu, în imobilele numerotate de la 47 la 60, care s-au trezit că, în 2013, pentru plata impozitului pe terenul şi clădirile din proprietate au de scos mai mulţi bani din buzunare decât în anul precedent.
Explicaţia este simplă. Dacă până în 2012, tronsonul de case a fost încadrat în zona C de impozitare fiscală, de la începutul acestui an, printr-o hotărâre de Consiliul Local, locuinţele până la numărul stradal 60 au fost trecute la zona de impozitare A. Modificarea a fost realizată în ciuda faptului că în zona respectivă nu există nici asfalt, nici canalizare.
Întrebaţi cum justifică această situaţie, oficialii Primăriei Zalău ne-au transmis: „Conform Direcţiei de Urbanism, ca urmare a modificării intravilanului prin PUG 2010, a dezmembrării terenurilor şi acordării unor noi nomenclaturi stradale în acea zonă, au rezultat inadvertenţe (neconcordanţe) ale numerelor poştale, implicit a zonelor de impozitare”.
Sau, mai pe româneşte, problema a apărut de la prea multă muncă în birou şi de la o prea puţină cunoaştere a realităţii din teren de către funcţionarii Primăriei Zalău. Nu că aleşii locali nu ar fi şi ei responsabili pentru această situaţie! Doar ei au fost cei care au aprobat, în luna mai a anului trecut, HCL85/2012, prin care se face transferul la zona superioară de impozitare.
Potrivit reprezentanţilor municipalităţii, criteriile de impozitare a unei zone sunt stabilite în funcţie de mai multe aspecte, respectiv distanţa faţă de zona centrală, zonă de locuit sau zonă industrială, apropierea faţă de căile de comunicaţie, de modificarea îmbrăcăminţii stad