Pe stadionul “Bucovina” din comuna Vama s-a desfăşurat în zilele de 21 şi 22 septembrie, ediţia a V-a, a Festivalul Hribului, manifestare gastronomică şi etno - folclorică care şi-a propus să pună în valoare specificul bucătăriei bucovinene, prin valorificarea fructelor şi ciupercilor de pădure.
Expoziţie-concurs de artă culinară tradiţională
După deschiderea oficială a evenimentului, a avut loc expoziţia-concurs de artă culinară tradiţională. Un număr de 12 pensiuni din Asociaţia de Turism Vama – Bucovina au amenajat tot atâtea standuri cu specialităţi culinare tradiţionale, printre care s-au numărat ciorbă de gălbiori, supă cremă de hribi, sarmale cu hribi, ciulama de hribi, ruladă de casă cu ghebe sau cu hribi, salată de hribi, chifteluţe de bureţi cu maioneză, zacuscă de hribi, zacuscă de ghebe, zacuscă de vinete cu ciuperci, salate de ghebe, hribi şi râşcovi, dar şi clătite cu hribi, platou cu multe bunătăţi din ciuperci şi prăjituri cu afine, zmeură şi mure, torturi în formă de hribi, etc. dar şi licori preparate din fructe de pădure cum ar fi afinată, frăgată, zmeurată sau sucuri naturale.
Juriul, format din conf. univ. Angela Albu de la Facultatea de Ştiinţe Economice şi Administraţie Publică, prof. Corina Cubleşan – fost preşedinte ANTREC Suceava, Dan Burgheaua – director Centrul Naţional de Informare şi Promovare Turistică, medicul Octavian Cubleşan şi Aurelia Badale preşedinta Asociaţiei de Turism Vama – Bucovina a avut o misiune dificilă datorită multitudinii şi varietăţii produselor prezentate.
“Ne-au plăcut sarmalele cu hribi de la Casa Lucan. Aceste sarmale au câştigat şi premiul I la Festivalul sarmalelor de la Praid, aşa că acesta este deja un produs tradiţional la Vama. La aceste sarmale se adaugă un sufleu foarte bun făcut de gospodinele de la Casa Lucreţia şi ciulamaua de hribi cu mămăliguţă care face parte din c