Gorjenii vor avea anul acesta vin la discreţie. Producţia de struguri este de peste şapte tone la hectar, iar specialiştii spun că din punct de vedere calitativ, vinul va fi unul de excepţie. Din păcate, nicăieri în judeţ nu se cultivă soiuri nobile de viţă de vie.
Aproape patru mii de hectare de teren sunt cultivate în judeţul Gorj cu viţă de vie, puţin faţă de judeţele cu tradiţie, dar suficient pentru ca gorjenii să aibă o cantitate suficientă din licoarea lui Bachus. Potrivit specialiştilor, anul agricol a fost unul foarte bun atât cantitativ, cât mai ales calitativ, pentru că vremea a ţinut din plin cu viticultorii, iar strugurii sunt suficient de dulci. Reprezentanţii Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Gorj spun că recoltarea e în toi.
An de excepţie
„Avem în judeţ o suprafaţă de 3.700 de hectare cultivate cu viţă de vie, iar producţia medie este de aproximativ şapte tone la hectar. Recoltarea s-a făcut deja în proporţie de 70% şi pot să spun că este un an de excepţie. Strugurii sunt foarte dulci datorită vremii prielnice, iar vinul se anunţă de calitate. Dacă pentru un litru de vin e nevoie de aproximativ patru kilograme de struguri, asta înseamnă că se vor strânge în jur de 6.500.000 de litri de vin”, a declarat Ion Popescu, directorul DADR Gorj. Recoltă bună şi de porumb
Şi recolta de pe cele 61 de mii de hectare cultivate cu porumb e una însemnată, iar cartoful şi floarea soarelui sunt din nou în top. „La porumb avem o producţie de 3,3 tone la hectar, iar recoltarea e gata în procent de 75%. Avem două tone de floarea soarelui la hectar, însă doar 90 de hectare sunt cultivate la noi, iar la cartoful de toamnă avem o recoltă de peste 18 tone la hectar şi o suprafaţă de 2.500 de hectare. Din păcate, ca de obicei, asta nu înseamnă şi profit pentru agricultori pentru că preţul la care se vând produsele agricole este prea m