Două femei din Vrancea au ajuns la Unitatea de Primire Urgenţe a Spitalului Judeţean Focşani, în week-end-ul care tocmai a trecut, după ce au mâncat ciuperci. Cele două femei, care au 37, respectiv 22 de ani, s-au simţit rău la scurt timp după ce au consumat ciuperci culese din pădure. Medicii de gardă le-au stabilizat, iar cele două au putut pleca acasă.
În ultimile zile, la UPU din cadrul Spitalului Judeţean au ajuns aproximativ 10 persoane intoxicate cu ciuperci, prin urmare, medicii au o serie de recomandări. Astfel, pentru a nu ajunge de la masă pe patul spitalului, nu consumaţi decât ciuperci achiziţionate din spaţiile comerciale autorizate, acolo unde acestea sunt verificate sanitar-veterinar înainte de a fi puse în vânzare, iar în cazul apariţiei primelor semne de boală prezentaţi-vă de urgenţă la medic. „Intoxicaţia cu ciuperci cu perioadă scurtă de incubaţie (de la 15 minute la trei ore de la consum) se manifestă prin simptome digestive - dureri abdominale, vărsături, alterarea stării generale, abundenţa salivaţiei, ameţeli, greţuri, transpiraţii intense, tulburări cardio- respiratorii, mâncărimi la nivelul tegumentelor, precum şi tremurături, agitaţie. În cazul intoxicaţiei cu ciuperci cu perioadă lungă de incubaţie, simptomele apar după 12 – 24 de ore de la consum şi se manifestă prin greţuri, vărsături, ulterior putând apărea fenomene de afectare hepatică gravă, renală, tulburări neurologice şi chiar comă ce poate duce, în final, la decesul persoanei”, avertizează medicii.
De asemenea, doctorii îi sfătuiesc insistent pe vrânceni să nu le dea copiilor ciuperci, nici măcar dacă ştiu sigur că nu pot fi otrăvite, deoarece este un aliment indigest, greu tolerat de cei mici.
Două femei din Vrancea au ajuns la Unitatea de Primire Urgenţe a Spitalului Judeţean Focşani, în week-end-ul care tocmai a trecut, după