Licitaţia pentru realizarea proiectului de strategie energetică naţională, programată iniţial pentru această toamnă, nu va mai fi organizată în acest an, deoarece “Departamentul pentru Energie nu are banii necesari”.
După ce a invocat lipsa de fonduri, ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niţă, a afirmat că a ajuns la „o viziune” asupra reorganizării sistemului energetic, însă este nevoie de modificarea unor legi pentru a putea fi aplicată. De viziuni pomenea săptămâna trecută şi şeful Direcţiei de privatizare din Departamentul pentru Energie, Gabriel Dumitraşcu, la conferinţa Mediafax Talks about Energy, acesta subliniind că viitoarea strategie energetică naţională “trebuie să răspundă intereselor mediului privat şi ale consumatorilor casnici mai degrabă decât celor ale statului”.
Dumitraşcu era de părere că strategia energetică actuală, elaborată în urmă cu peste patru ani de Guvern, este deja depăşită şi se impune o alta, „anticipativă” şi adaptată noilor condiţii economice. „Se lucrează în continuare”, încheia optimist Dumitraşcu.
Ideea elaborării unei strategii de către un consultant privat este de dată recentă. „Sperăm să schiţăm, până în toamnă, o nouă strategie a sectorului energetic din România, în perspectiva anilor 2030-2035. În acest scop, încercăm să construim - la nivelul ministerului - un colectiv pentru strategia energetică a României, iar o primă întâlnire pe acest subiect o vom avea pe data de 10 iunie a.c.
În cadrul noii strategii vom pune accent pe elementele de viziune, încercând o nouă abordare faţă de cea folosită la elaborarea vechii strategii, unde nu se făcea decât o detaliere a resurselor energetice de care dispune ţara noastră”, declara Constantin Niţă în luna mai, citat de Hotnews. În iulie, ministrul delegat pentru Energie vorbea deja de licitaţie pentru a obţine un “punct de vedere neut