Masteranzii care îşi fac studiile în instituţiile de învăţământ superior din Moldova riscă să piardă timpul în zadar, fiindcă diplomele care li se oferă la încheierea studiilor nu sunt recunoscute.
În Republica Moldova, din 2009, nu mai există o Agenţie de Asigurare a Calităţii Învăţământului Profesional. Astfel, nici una dintre universităţile din R. Moldova nu are acreditare pentru ciclul II de studii, adică pentru master. Ba mai mult, în 20 de universităţi, nu există o acreditare pentru ciclul întâi, licenţă, pentru că nu are cine o elibera. Autorităţile intenţionează să creeze o astfel de agenţie, dar, deocamdată, se află la etapa de discuţii. În lipsa unei astfel de agenţii, universităţile se autoevaluează.
Reprezentanţii instituţiilor de învăţământ superior menţionează că lipsa unei acreditări este de fapt vina statului, nu a lor. Acum, ei se autoevaluează şi aşteaptă formarea unei noi agenţii. "Noi facem audit intern înainte de un nou an de studii. Acum sperăm că se va forma o agenţie de evaluare. Pregătim toate dosarele pentru evaluarea comisiei", spune Gheorghe Neagu, prorector pentru învăţământ cu frecvenţă redusă şi formare continuă de la Universitatea de Stat "Alecu Russo" din Bălţi.
De asemenea, o autoevaluare face şi Universitatea de Stat din Moldova. Astfel, universitatea decide cât de pregătită este pentru un nou an de studii şi câţi studenţi poate primi. "Noi aşteptăm de mai mulţi ani redeschiderea agenţiei", menţionează Otilia Dandara, prorector pentru activitatea didactică de la Universitatea de Stat din Moldova. Igor Grosu, viceministru al Educaţiei, afirmă că "există riscul ca să nu fie recunoscute diplomele şi calificările absolvenţilor".
O instituţie necesară şi pentru apreciere europeană
La audierile publice în Comisia parlamentară cultură, educaţie, cercetare, tineret, sport şi mass-media, ministrul Educaţiei, Maia Sa