Producţia reală de vin din ţara noastră ar putea depăşi estimările iniţiale ale organizaţiilor de profil. Agricultorii de rând din sudul ţării raportează producţii de vin în medie cu 50% mai mari şi se tem de o supraîncărcarea a pieţei interne care nu va putea absorbi cantităţile de vin produse anul acesta şi va duce la scăderea preţului acestui produs. Mai mult, perspectiva posibilităţii importului de vin din Republica Moldova adaugă o presiune în plus pentru piaţa de profil.
Domnul Petre Călin Mocanu, director executiv al Organizaţiei Naţionale Interprofesionale Vitivinicolă (ONIV), estimează că producţia de vin din ţara noastră va fi cu 45% mai mare decât anul trecut şi cu circa 20% mai mare faţă de potenţialul vitivinicol al ţării, în general.
Potrivit domniei sale, consumatorii români se împart în două categorii: permanenţi şi ocazionali; cantitatea medie de vin consumată fiind de 22-26 l/an/persoană. Domnul Mocanu a calculat astfel că piaţa internă poate consuma aproximativ 7,2 milioane de hectolitri de vin anual. "Din producţia totală de vin, aproximativ 80% este comercializat, iar restul este folosit pentru autoconsum. Cred că piaţa internă poate absorbi producţia de vin de anul acesta", susţine directorul ONIV.
În ceea ce priveşte temerile fermierilor din sudul ţării, reprezentantul ONIV ne-a explicat că în acea regiune se cultivă în principal soiuri hibride, care ar trebui să dispară din oferta pieţei până în 2022, potrivit cerinţelor UE. "Cei care se plâng nu sunt agenţii economici autorizaţi", spune Petre Călin Mocanu.
Săptămâna trecută Patronatul Naţional al Viei şi Vinului (PNVV), prognoza că producţia de vin din acest an va ajunge la circa 4 milioane de hectolitri, cu cel puţin 20% mai mare decât anul trecut. De asemenea, Organizaţia Naţională Interprofesională Vitivinicolă (ONIV) înainta cifre cu 15-25% mai mari pentru reco