”Asociația foștilor deținuți politici din România”, înființată în 1990 grație strădaniilor lui Ticu Dumitrescu, numără astăzi 53.000 de membri; la înființare erau 120.000. Un fost deținut politic primește o indemnizație de 200lei/lună pentru fiecare an de detenție.
În aprilie 2013, Institutul de Investigare a Crimelor și Memoria Exilului Românesc (IICCMER) a anunțat că are în evidență 35 de angajați ai fostei Direcții Generale a Penitenciarelor, care ar putea fi aduși în fața Justiției pentru fapte cu posibile consecințe de natură penală comise în timpul exercitării funcțiilor, în perioada 1950-1964; respectivele persoane au vârste cuprinse între 81 și 99 de ani și locuiesc toate în țară. Doi foști comandanți de pușcării: Alexandru Vișinescu și Ion Ficior au ajuns deja în atenția opiniei publice; Parchetul General s-a autosesizat și a demarat cercetările asupra faptelor comise de Vișinescu, după ce, anterior, Parchetul Militar a respins sesizarea IICCMER, pe motiv de prescriptibilitatea faptelor; cu siguranță, Parchetul General va deschide în zilele următoare un dosar și pe numele lui Ion Ficior.
Demascarea celor doi foști torționari a declanșat, cum e normal și cum era de așteptat, un val de profundă emoție și compasiune pentru cei care au suferit cele mai cumplite suplicii dictate de regimul criminal care a condus Romania mai bine de jumătate de secol – și, în același timp, de revoltă împotriva pensiilor foarte mari pe care le primesc cei care au slujit până la crimă regimul comunist. Zi de zi, toată mass-media, scrisă sau electronică, are pe prima pagină și subiect principal al dezbaterilor cazul Vișinescu-Ficior.
În fața acestei reacții generale, pe un puternic fond emoțional, premierul Victor Ponta răspunde imediat cu un proiect de lege, aprobat de Guvern, în virtutea căruia torționarii condamnați definitiv pentru faptele comise între ani