În urma demersurilor făcute de Consiliul Județean Tulcea încă din luna octombrie 2012 la Ministerul Fondurilor Europene, în luna august 2013 a fost semnat Contractul de Finanțare, în care Beneficiarul principal este Ministerul Dezvoltării Regionale și Administraţiei Publice, iar beneficiarii finali sunt Consiliul Județean Tulcea, Consiliul Județean Constanța, Consiliile locale ale unităţilor administrativ-teritoriale incluse în aria Strategiei, Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării , precum și alte instituții.
În cadrul acestei finanțări, serviciile de consultanță privind „Strategia Integrată de Dezvoltare Durabilă a Deltei Dunării – România”, fac obiectul unui „Acord de Prestări Servicii de Consultanță” încheiat cu Banca Mondială, cu o durată de implementare de 23 luni începând cu data de 16 septembrie 2013.
Sursa de finanțare pentru acest proiect este Programul Operaţional Asistenţă Tehnică, Axa Prioritară 1- Sprijin pentru implementarea instrumentelor structurale şi coordonarea programelor, Domeniul major de intervenţie 1.1.- Sprijin pentru managementul şi implementarea instrumentelor structurale, cod smis 48101.
Contextul general
Delta Dunării, inclusă pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO încă din 1991, este a doua mare deltă a Europei (după delta fluviului Volga), dar este una dintre cele mai bine conservate dintre toate deltele europene, cu o suprafaţă totală de 3.446 km2. În Delta Dunării, există 16 rezervaţii strict protejate, unde nu se permite desfăşurarea de activităţi economice.
De asemenea, sunt instituite zone de reabilitare ecologică şi zone-tampon, unde se pot desfăşura activităţi turistice, cu respectarea protecţiei mediului. În Deltă se află peste 1.200 de varietăţi de plante, 300 de specii de păsări, precum şi 45 de specii de peşti de apă dulce care trăiesc în numeroasele lacuri şi mlaştini. Delta Dunării