Mai mulţi lideri europeni printre care şi preşedintele Franţei François Hollande, au felicitat-o pe lidera de la Berlin încă de duminică seara. Mulţi observatori sunt de părere că Angela Merkel se regăseşte de acum încolo în poziţie de forţă faţă de partenerii ei europeni. Parteneri care şi-ar dori însă ca şefa primei economii europene să dea dovadă de mai mult curaj şi leadership ca să combată euroscepticismul, curent ce-ar putea marca profund viitoarele alegeri europene.
Cancelara Angela Merkel iese şi mai puternică după scrutinul de duminică. Alături de polonezul Donald Tusk şi de suedezul Fredrik Reinfeldt, lidera de la Berlin este unul din puţinii responsabili europeni care câştigă alegerile în ciuda crizei economice şi financiare.
Cei care speră însă mai multă supleţe din partea Germaniei, o politică mai constructivă, riscă să fie decepţionaţi. Pentru a pune capăt diverselor speculaţii cu privire la o eventuală îndulcire a atitudinii Berlinului faţă de ţările din sudul Europei - şi în particular a Greciei - analiştii reamintesc faptul că majoritatea planurilor de ajutorare a ţărilor în criză propuse de cancelara Merkel au fost adoptate, aprobate şi de opoziţia social-democrată şi de ecologiştii germani.
Politica europeană a Germaniei a fost de cele mai multe ori co-gerată de CDU şi SPD, spune un analist de la Deutsche Bank citat de agentia France Presse. O probabilă coaliţie între cele două mari partide nu va face decât să oficializeze această gestionare comună a chestiunilor europene.
Totodată însă, obţinând un scor fără drept de apel, Angela Merkel este acum mai puţin sub presiunea euroscepticilor din propria ei tabără politică. Cu alte cuvinte ar putea înclina spre mai multă supleţe faţă de ţările care încă nu şi-au atins obiectivele de redresare economică. Ele sunt numeroase: Franţa dar nici Italia, Portugalia şi Olanda nu-şi v