Cererea insuficientă a continuat să afecteze activitatea din industrie şi construcţii în luna septembrie, arată un sondaj de conjunctură publicat de Banca Naţională a României (BNR) pe pagina sa de internet. „Insuficienţa cererii continuă să limiteze activitatea ambelor sectoare, iar construcţiile sunt puternic afectate şi de blocajul financiar.
Opiniile formulate de participanţii la sondajul de conjunctură indică menţinerea influenţei negative a cererii deficitare asupra activităţii celor două sectoare economice, acest factor fiind invocat de circa 45% dintre operatorii din industrie şi de peste 51% dintre cei din construcţii. Ramurile cele mai afectate continuă să fie activitatea de tipărire şi reproducere pe suporţi a înregistrărilor, industria de maşini, echipamente şi aparate electrice, industria mijloacelor de transport şi activitatea de producţie, transport şi distribuţie a energiei electrice şi termice, a gazelor şi a apei calde (în proporţii care variază între 62 şi 94%)”, arată sondajul BNR.
Aproximativ 10% dintre participanţii la această cercetare au aşteptări pesimiste privind evoluţiile în industria chimică, de prelucrare a cauciucului şi a maselor plastice (26%) şi în industria de mijloace ale tehnicii de calcul şi aparate radio-tv (43%).
Sondajul mai arată că influenţe negative de intensitate relativ scăzută vor continua să exercite ratele înalte ale dobânzilor bancare, evoluţia cursului de schimb al monedei naţionale şi dificultăţile întâmpinate în procurarea materiilor prime, îndeosebi în industria chimică, de prelucrare a cauciucului şi a maselor plastice (pondere de 9%).
Cererea insuficientă a continuat să afecteze activitatea din industrie şi construcţii în luna septembrie, arată un sondaj de conjunctură publicat de Banca Naţională a României (BNR) pe pagina sa de internet. „Insuficienţa cererii continuă să limiteze activi