Cadrele didactice din judeţul Arad consideră că pentru personalul din învăţământ salarizarea este nemotivantă, chiar jignitoare dacă luăm în considerare faptul că majoritatea celor implicaţi în acest sistem au studii superioare. „Constrângerile impuse de organismele internaţionale în ceea ce priveşte cheltuielile de personal din domeniul public şi creşterea masivă a numărului de angajaţi din administraţia locală şi centrală au fost cauze care au condus la reducerea cheltuielilor de personal din învăţământ. Dacă în anul 2004 existau aproximativ un milion de bugetari la nivel naţional, din care 343.000 erau salariaţi din învăţământ, în prezent sunt aproape două milioane salariaţi în domeniul public, din care 296.000 sunt în învăţământul preuniversitar. Aşa s-a ajuns ca, prin legile de salarizare, personalul din învăţământ să se regăsească pe poziţiile inferioare ale grilei de salarizare, ceea ce a condus la degradarea alarmantă a statutului social al acestor categorii de salariaţi“, ne-a declarat prof. Dănuţ Ieneşescu, liderul Sindicatului Democratic din Învăţământ Arad.
Salariul mediu orar din sistemul de educaţie este de 13 lei brut (2,92 euro) şi 9,3 net (2.09 euro). Un profesor debutant câştigă 7,08 lei pe oră brut (1,59 euro), iar un profesor cu gradul I şi o vechime de 25 de ani câştigă 14 lei pe oră brut (3,14 euro) şi 9,73 lei net (2,18 euro). Cu alte cuvinte, un profesor în România câştigă într-o lună cam tot atât cât câştigă un profesor din Luxemburg în patru ore sau cât unul din Polonia în 14 ore.
Deşi Legea Educaţiei Naţionale instituie caracterul de prioritate naţională a învăţământului şi prevede alocarea anuală a 6% din PIB, pentru anul 2012 s-a acordat numai 2,5%.
Sindicatele din Educaţie consideră că subfinanţarea cronică a învăţământului, a cercetării şi a sănătăţii, dar şi salariile umilitoare din aceste sectoare de activitate