Anxietatea legată de un anume eveniment neplăcut din viaţă sau chiar unele fobii pot fi controlate în somn, arată un studiu recent.
Somnul nu este doar pentru odihnă şi pentru refacerea organismului, ci poate fi şi o perioadă în care au loc procese de învăţare, potrivit oamenilor de ştiinţă de la Şcoala de Medicină Feinberg, din cadrul Universităţii Northwestern, SUA, citaţi de BBC.
De fapt, specialiştii au testat în timpul somnului un tip de învăţare menit să atenueze impactul negativ al amintirilor tratumatizante asupra oamenilor. Rezultatul poate fi considerat o terapie la îndemână pentru a atenua fobiile sau stresul posttraumatic.
În cadrul studiului, întâi de toate, specialiştii s-au asigurat că toţi cei 15 voluntari asociază anumite feţe umane cu un miros special şi, în acelaşi timp, cu o experienţă traumatizantă. Pentru aceasta, în timp ce participanţii se uitau la fotografia unui bărbat, în cameră erau răspândite arome de lămâie, de exemplu. Iar pentru a le crea o amintire neplăcută, voluntarilor li s-a administrat, în acelaşi timp, un şoc electric de intensitate redusă.
Apoi, toţi participanţii au mers la culcare, sub stricta supraveghere a oamenilor de ştiinţă americani şi conectaţi la un dispozitiv care le măsura activitatea din mai multe zone ale creierului. Atunci când voluntarii au intrat în cea mai profundă etapă a somnului, în dormitoare s-a eliberat din nou aroma de lămâie.
Când s-au trezit, li s-a arătat din nou aceeaşi imagine care anterior le provoca bătăi mai rapide ale inimii şi transpiraţie abundentă. Aceste manifestări s-au atenuat considerabil după terapia din timpul somnului, a constatat dr. Katherina Hauner, coordonatoarea studiului.
O parte dintre participanţi nu au beneficiat de terapie, iar simptomele lor la vederea fotografiei asociată mirosului de lămâie au fost neschimbate după o noapte de somn. @N_