Scris de Andreea Pintea - Peste graniţă, firmele apelează la serviciile de contabilitate ale arădenilor cu expertiză în domeniu.
ARAD. Exodul forţei de muncă se resimte şi în sectorul contabil. Arădenii cu expertiză în contabilitate care aleg să îşi caute un loc de muncă în străinătate optează pentru ţări mai mult sau mai puţin apropiate, în funcţie de dorinţa lor de stabilire definitivă în afara ţării. Dacă unii dintre contabilii arădeni au ales meleaguri mai îndepărtate precum Canada sau Australia, alţii au optat pentru ţările care primesc cu precădere salariaţi români – Italia, Franţa, Germania.
Potrivit preşedintelui Corpului Experiţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România – Filiala Arad, Petru Horga, există o tendinţă în zona transfrontalieră a contabililor de a opta să profeseze pentru firmele din Ungaria. „Chiar dacă la Arad nu există un aflux atât de mare a cererilor privind munca în Ungaria ca în judeţele vecine – Bihor, Satu Mare, avem şi noi colegi care au optat pentru a profesa peste graniţă. Este vorba despre acei colegi contabili care au cunoştinţe avansate de limba maghiară şi care au găsit firme ungureşti pentru care să lucrez”, a punctat Petru Horga.
Integrarea contabililor pe piaţa muncii din străinătate nu este una foarte dificilă întrucât aceştia beneficiază de recunoaşterea internaţională a calificării. „CECCAR este membru cu drepturi depline în Federaţia Internaţională a Contabililor (IFAC), ceea ce le conferă membrilor din România dreptul de a profesa în oricare altă ţară din IFAC, fiindu-le recunoscută calificarea dobândită în ţară”, a mai spus Horga. Practic, pentru a putea pleca în străinătate, arădenii contabili trebuie să facă doar o solicitare către CECCAR pentru recunoaşterea internaţională a aptitudinilor.Afectaţi de criză
În ceea ce priveşte situaţia la nivel de judeţ, Petru Horga a punctat că „la nivel