Cei șase pacienți au mâncat împreună ciuperci culese din pădure.
La sfârșitul săptămânii trecute, șase persoane au ajuns la Spitalul Județean de Urgență Neamț cu simptome specifice intoxicației cu ciuperci. Cei șase pacienți, cu vârste cuprinse între 26 și 57 de ani, au ajuns la spital în seara zilei de duminică, 22 septembrie, și prezentau forme ușoare de intoxicație cu ciuperci, iar după ce au primit îngrijiri medicale au fost externați, în cursul zilei de luni. “Evenimentul s-a petrecut în zona Tîrgu Neamț. Cei șase bolnavi erau muncitori la un canton silvic din zonă. Duminică, au plecat în pădure la cules ciuperci, pe care le-au prăjit și le-au mâncat împreună. Ulterior, li s-a făcut rău, astfel că au solicitat o ambulanță pentru a-i transporta la spital. Din fericire, starea lor nu era gravă, astfel că ei au fost externați, după ce au primit tratament specific”, a declarat medicul Dan Morenciu, director executiv al Direcției de Sănătate Publică Neamț.
Potrivit medicilor, gravitatea intoxicațiilor cu ciuperci este dată, în special, de insuficiența hepatică fulminantă și insuficiența renală, care duc frecvent la deces. Culegătorilor și consumatorilor de ciuperci li se recomandă: să culeagă numai acele ciuperci pe care le cunosc ca fiind comestibile, exemplarele tinere, cărnoase, complet deschise; să culeagă ciupercile doar în vase solide: coșuri, găleți, vase de plastic, deoarece în sacoșe, genți, pungi se strivesc și se strică foarte repede; să evite cumpărarea ciupercilor de la vânzătorii ambulanți din piețe, locuri de agrement, păduri, parcări, marginea șoselelor, dacă aceștia nu posedă certificat fito-sanitar; să nu consume ciupercile moi, cu gust și miros neplăcut, sau culese cu câteva zile în urmă; nu se vor consuma ciupercile incomplet preparate termic (fripte) sau crude.
Cei șase pacienți au mâncat împreună ciuperci culese din pădure. @