Scris de Vasile Filip - Echipa de restauratori a scos la lumină un ansamblu de ornamente originale, de 140 de ani.
ARAD. Clădirea Colegiului Naţional „Moise Nicoară”, construită în stil renaissance, între 1869-1873, în principal din fondurile Fundaţiei „Margareta Bibits”, se confrunta cu numeroase probleme, de la structura de rezistenţă până la acoperiş.
Şi avea nevoie de o intervenţie urgentă. Iar aceasta a apărut, prin cel mai mare proiect din domeniul educaţiei promovat în Regiunea de Dezvoltare Vest: Primăria municipiului Arad a obţinut finanţarea pentru reabilitarea clădirii Colegiului Naţional „Moise Nicoară” din fonduri structurale, valoarea totală a proiectului de reabilitare fiind de peste 50 milioane lei.
Începute cu doi ani în urmă – sub coordonarea ing. Vasile Gherman, directorul general al firmei de construcţii din Timişoara – lucrările au fost de o complexitate aparte cu un volum de muncă foarte mare. După peste 20 de luni de şantier – care au însemnat consolidări la planşeul dintre parter şi etaj, restaurări ale faţadelor şi tâmplăriei, a holului principal şi sălii festive, accesibilizarea clădirii pentru persoane cu mobilitate redusă, modernizarea instalaţiilor, renovări ale sălilor de curs, valorificarea spaţiilor din subsolul clădrii prin amenajarea de săli de sport, laboratoare, săli pentru activităţi extra-curriculare, cantină, vestiare, grupuri sanitare noi, etc. – clădirea monument istoric are o altă faţă.Întoarcerea la gamele originale
Faptul că, la deschiderea noului an de învăţământ, elevii prestigiosului colegiu arădean au fost încântaţi de frumuseţea interioară a clădirii se datorează, în special, echipei de restauratori condusă de universitarii Ioan Darida şi Dana Postolache.
Lucrările de restaurare- reabilitare a componentelor artistice au durat 20 de luni, intervenindu-se în toate spaţiile reprezentative: holuri