Institutul sociologic INSCOP a efectuat un sondaj de opinie la comanda ziarului „Adevărul“ având drept subiect una dintre cele mai disputate teme din aceste zile: soarta câinilor fără stăpân.
Sondajul arată că 83,8% din români consideră câinii fără stăpân o problemă serioasă în România. 11,1% cred că subiectul în discuţie nu reflectă o problemă serioasă, în timp ce doar 5% nu ştiu sau nu vor să îşi exprime opinia. În mod evident, evenimentele din luna septembrie au readus decisiv în actualitatea opiniei publice chestiunea câinilor comunitari. Dezbaterea beneficiază de o foarte mare mediatizare, dar şi de conotaţii afective puternice prin asocierea cu episodul morţii lui Ionuţ Anghel.
Cumva paradoxal, persoanele peste 65 de ani consideră câinii maidanezi drept o problemă foarte importantă într-o măsură ceva mai mică decât celelalte categorii de vârstă, dar, oricum, procentul vârstnicilor care consideră problema ca fiind serioasă este semnificativ.
În orice caz, 91,5% din respondenţi se pronunţă pentru soluţii prin care câinii comunitari să fie luaţi de pe străzi, în vreme ce 5% susţin lăsarea acestora în libertate. Detaliat, 34,7% din români vor sterilizarea şi plasarea în adăposturi a câinilor maidanezi, 31,8% cred că trebuie daţi spre adopţie şi eutanasiaţi dacă nu sunt adoptaţi, iar 25% se pronunţă pentru eutanasierea lor directă. Dintre cei care vor câini pe străzi, 2,8% vor sterilizarea câinilor şi eliberarea lor ulterioară, 2,2% cer să fie lăsaţi aşa cum sunt acum.
Ţăranii şi bărbaţii, mai cruzi decât orăşenii şi femeile
Pentru soluţia eutanasierii directe a câinilor maidanezi se pronunţă mai degrabă bărbaţii decât femeile şi într-o proporţie mai mare cei cu nivel de şcolaritate mai redus şi cei cu venituri mai mici.
Un alt rezultat interesant este că o proporţie mai mare a locuitorilor din