Incompatibilităţile sau diferenţele de avere care nu au putut fi justificate fac ca alţi 21 de parlamentari să rişte pierderea mandatului înainte de finalul legislaturii, în cel mult un an, în urma proceselor cu Agenţia Naţională de Integritate. Lotul incompatibililor şi al demnitarilor cu probleme cu averea ar mări astfel de patru ori numărul colegiilor uninominale rămase descoperite în prezent, pentru care Guvernul nu a stabilit încă o dată a alegerilor parlamentare parţiale, în ciuda insistenţelor Autorităţii Electorale Permanente şi a faptului că legea a fost încălcată.
De la Helsinki, premierul Victor Ponta a anunţat că, deşi au trecut în multe cazuri cele 90 de zile prevăzute de lege pentru stabilirea datei scrutinului, alegerile parţiale vor avea loc când se strânge "un pachet" de parlamentari, ca urmare a verdictelor Curţii Supreme. "Mai sunt câteva locuri de parlamentari despre care aşteptăm fie decizii ale instanţei, fie decizii politice - de exemplu colegii de la PNL Silaghi şi Helvig au plecat la Parlamentul European - şi probabil într-o singură zi, într-o singură dată, vom organiza pentru toate acele locuri. (...) Atunci, când strângem un «pachet» întreg, ca să nu facem alegeri în fiecare săptămână, vom face alegerile", a spus Ponta.
Pe lista furnizată Gândul de Agenţia Naţională de Integritate, între cei care au pierdut deja procesele în prima instanţă şi în cazul cărora se mai aşteaptă doar verdictul final al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie se află nume cu notorietate ca cel al fostului ministru al Educaţiei, Ecaterina Andronescu (senator PSD), al deputatului PSD Oana Niculescu-Mizil, nepoata fostului demnitar comunist Paul Niculescu-Mizil, dar şi cel al deputatului PSD Anghel Stanciu, unul din autorii actualei legi electorale.
Două treimi dintre parlamentarii certaţi cu ANI vin din PSD
Din 49 de parlamentari sau demn