Una dintre cele mai importante companii de recuperare a creanţelor care funcţionează în România a întocmit un "portret-robot" al cetăţeanului cu probleme în achitarea ratelor.
Compania Kruk România a prezentat la Iaşi recent datele statistice întocmite pentru regiunea Moldova.
Potrivit datelor din portofoliul Kruk, valoarea medie a unei creanţe din regiunea Moldova, în perioada ianuarie-iunie 2013, a fost de 2.419 lei, iar vârsta medie a persoanelor cu datorii a fost de 43 de ani, arată Adevărul.
Persoanele cu datorii din Moldova au pondere importantă în portofoliul KRUK România, în primul semestru Moldova fiind a treia regiune din care au provenit cele mai multe cazuri transferate, cu 40.295 de creanţe.
Valoarea nominală totală a acestora a fost de 100 de milioane lei. Regiunea se află în topul celor mai mari creanţe din portofoliul companiei. Astfel, cea mai mare sumă transmisă spre colectare către KRUK România în prima jumătate a anului este de peste 450.000 de lei, creanţă a unei persoane cu datorii din regiunea Moldovei.
În acelaşi timp, tot din Moldova provine şi cea mai mare datorie a unei persoane juridice care ar trebui recuperată: 440.000 de lei.
Pe primul loc în topul datornicilor la bănci se află clienţii din Moldova, cu restanţe totale de 229 de milioane de lei, urmaţi de cei din Transilvania, cu rate neachitate însumând 197 de milioane de lei.
Oficialii companiei spun că în topul dorinţelor românilor cu restanţe la bănci ar fi: o viaţă fără datorii, “o casă pe pământ”, o excursie şi sănătate.
Cei de la Kruk au întocmit şi un "zodiac al datornicilor români" (vezi mai sus). Potrivit acestuia, clienţii din zodiile Rac, Leu şi Balanţă ocupă, în acestă ordine, primele trei locuri în clasamentul persoanelor cu datorii de achitat.
(S