Şcoala Specială „Sf. Mina“ din Craiova va avea, începând cu acest an, un oaspete diferit. Este vorba despre un băieţel de şapte ani, diagnosticat cu întârziere psihomotorie şi cecitate congenitală, adică este nevăzător din naştere. El este primul copil cu o astfel de deficienţă care va învăţa la „Sf. Mina“.
Mama celui mic, Nicoleta Ionescu, l-a adus aici pentru că nu avea alternativă. Şcolile pentru învăţământul de masă nu sunt pregătite pentru a avea grijă de astfel de cazuri, iar singurul centru pentru nevăzători din ţară este în Buzău.
„L-am dus la centrul de recuperare de la parc de când era mic, am fost şi în Sibiu, şi în Cluj. Era timpul să vină la şcoală, copilul a crescut şi are nevoie de educaţie specială. Am auzit de profesionalismul celor de aici şi am venit şi la recomandarea altor mămici“, a explicat mama lui Tudor Ionescu. El are o problemă genetică nediagnosticată, astfel că nu se ştie din ce cauză s-a născut aşa. Familia a continuat să lupte în ciuda acestor deficienţe ale micuţului, pentru a-i asigura tot ceea ce are nevoie. „Dragostea de mamă face minuni şi am trecut cu bine peste asta. Am avut şi ajutor din partea familiei“, a continuat mama.
Nu poate vorbi, merge şi vedea, dar îi place muzica
Cel mic nu poate vorbi, merge şi vedea, dar îi place foarte mult muzica şi are nevoie mereu să audă voci în jurul său. Este nedespărţit de mamă şi acesta a fost şi unul dintre principalele motive pentru care a rămas aici. „El trebuie să rămână în familie, era păcat să plece la Buzău, să fie departe de cei dragi“, a explicat Eugenia Pascu, directoarea Şcolii Speciale „Sf. Mina“. „Nu am mai avut niciodată copii nevăzători aici, dar învăţăm din mers. Avem tot sprijinul necesar. Poţi să-i iei şansa unui copil de la socializare, pe lângă funcţia de educare a şcolii? Este important şi pentru părinţi, şi pentru copii“, a comple