Banca Mondială a prezentat marţi un raport privind condiţia femei şi accesul acesteia la piaţa muncii în 143 de ţări, prezentând cu precădere cazurile în care femeile nu pot fi active pe piaţa muncii deoarece acestea au nevoie, în primul rând, de acordul soţilor.
„Numeroase societăţi au înregistrat progrese, angajându-se puţin câte puţin să elimine formele de discriminare contra femeilor, dar rămân în continuare multe de făcut”, a subliniat preşedintele Băncii Mondiale, Jim Yong-kim, în preambulul raportului: „Femeile, afacerile şi legislaţia”
Între cele 143 de ţări care au făcut obiectul studiului în acest raport, 15, printre care Iranul, Siria, Bolivia sau Gabon, acordă dreptul bărbaţilor de a se opune în momentul în care soţiile lor doresc să meargă să lucreze şi „să le împiedice să accepte locul de muncă”.
În Guinee, de exemplu, femeile trebuie să sesizeze o instanţă judiciară pentru a anula decizia soţului lor de a se opune invocând „interesul familiei”.
De asemenea, în Rusia 456 de meserii şi profesii, cum ar fi cea de şofer de camion, conductor de tren sau instalator sunt interzise femeilor, potrivit Băncii Mondiale.
În cel puţin 29 de ţări cum ar fi Arabia Saudită, Honduras sau Senegal legea specifică faptul că bărbaţii „sunt capii familiei” şi le este conferit dreptul de a lua „decizii cruciale” cum ar fi stabilirea domiciliului, obţinerea de documente oficiale sau deschiderea unui cont bancar.
Banca Mondială a declarat că unele ţări occidentale au întârziat, de asemenea, acordarea de drepturi egale între sexe. Spania a aşteptat până în 1981 pentru a permite femeilor să meargă la o instanţă judiciară fără acordul soţilor lor.
Raportul indică şi o serie de evoluţii la nivel mondial. În ultimii doi ani, 48 de modificări ale legislaţiilor din 44 de ţări au îmbunătăţit paritatea bărbaţi-femei, mai ales în Coasta de Filde