Administraţia timişeană doreşte realizarea în următorul exerciţiu financiar al UE 2014-2020 a unui masterplan feroviar care să vizeze şi transportul transfrontalier de marfă, având în vedere şi iniţiativele părţii ungare în acest sens. Declaraţia a fost făcută chiar de Marian Vasile, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean (CJ) Timiş.
În lipsa unui astfel de plan, vestul ţării ar putea fi pus în situaţia să accepte extensia studiilor făcute de partea ungară, în cadrul proiectelor transfrontaliere. Viceliderul CJ Timiş consideră şi că un astfel de proiect ar trebui concretizat la nivel naţional, să fie stabil şi de perspectivă, să nu fie modificat o dată cu fiecare schimbare de guvern.
“Un astfel de masterplan pe căi ferate nu există în România, deşi este vital, pentru că ne-am putea trezi, spre exemplu, că legătura Europei cu Asia ne va ocoli, trecând de la Budapesta prin Belgrad, şi nu prin vestul ţării noastre. Este vorba despre o cale feroviară de transport mărfuri, care poate aduce prosperitate zonei, iar dacă ne ocoleşte şi trece de la Budapesta la Belgrad, unde există anumite discuţii, s-ar putea să avem anumite probleme de perspectivă”, a explicat Marian Vasile.
Viceliderul administraţiei judeţene subliniază faptul că demersurile pentru acest proiect trebuie demarate cât mai rapid, având la orizont noul ciclu financiar unional 2014-2020, precum şi faptul că partenerii din ţara vecină, inclusiv la nivelul guvernului de la Budapesta, fac diverse demersuri concrete pentru drumurile transfrontaliere şi pentru calea ferată transfrontalieră.
‘”noştri ungari plătesc studiile de fezabilitate, urmând apoi să se întâlnească cu noi şi să ne ofere ‘pe tavă’ ceea ce trebuie făcut. Este adevărat că un plan este mai bun decât lipsa unui plan, dar s-ar putea ca această pro-activitate a colegilor din Ungaria să ne facă să acceptăm nişte soluţii ca