Maxim Vengerov, în calitate de dirijor şi solist, va avea în program astăzi, alături de „Virtuozii“ din Bucureşti, lucrări de Johann Sebastian Bach şi Wolfgang Amadeus Mozart.
„Dacă un copil nu ascultă muzică, nu merge la muzee şi nu citeşte cărţi, îi lipseşte jumătate din educaţia pe care ar trebui s-o primească“, spune violonistul rus. Artistul, în vârstă de 39 de ani, vorbeşte, într-un interviu pentru suplimentul „Enescu“, despre importanţa muzicii în formarea personalităţii şi despre nivelul artistic şi tehnic la care tinerii iau contact astăzi cu muzica clasică. Maxim Vengerov a mai fost prezent pe scena Festivalului „Enescu“. A fost unul dintre capetele de afiş şi ale ediţiei 2007 a Festivalului, dar concertul său la vioară de atunci a fost anulat, deoarece a suferit un accident cerebral. Vengerov a devenit şi un remarcabil dirijor, întorcându-se ulterior şi la vioară, când starea de sănătate i-a permis. Astă-seară, va face din nou dovada măiestriei sale alături de „Virtuozii“ din Bucureşti.
Interviu realizat de Maria Monica Bojin
Interpretaţi şi dirijaţi lucrări de Bach şi Mozart. Ce iubiţi în muzica acestor compozitori?
Cred că lor li se datorează unele dintre cele mai frumoase creaţii, indiferent de instrumentul pentru care au compus. Vioara a fost însă cu adevărat specială pentru ei, amândoi cântau la vioară – mai ales Mozart, care îşi interpreta propriile concerte şi a cărui muzică este, nu doar foarte frumoasă din punct de vedere violonistic, ci este scrisă şi într-un mod adecvat instrumentului, mi se pare că sunt cele mai frumoase concerte scrise vreodată pentru vioară şi orchestră de cameră.
Cred că fiecare violonist ar trebui să aibă în repertoriu concertele lui Mozart, după cum cred că nu există muzician care să nu fi cântat Concertul în re minor pentru două viori a