Tehnologia de extracție a aurului, care pune accent pe diosulfatul de sodiu, este una despre care specialiștii spun că produce reactivi mult mai toxici decât în cazul cianurării, a declarat, marți, în cadrul Comisiei Speciale dedicată proiectului de la Roșia Montană, Rovana Plumb, ministrul Mediului și Schimbărilor Climatice.
'Pot să vă spun că am discutat cu specialiștii cu privire la diosulfatul de sodiu utilizat într-o altă tehnologie de extracție a aurului. Specialiștii spun că, în acest caz, apar reactivi mult mai toxici care ajung în halda de steril și se degradează mult mai greu în comparație cu cianura. În ceea ce privește propunerea operatorului propusă este una care se utilizează de mai mult de un secol și mult îmbunătățită. Tehnologia cu care vine operatorul respectă toate criteriile celor mai bune practici în domeniu', a afirmat Plumb.
Întrebată ce se va întâmpla dacă investitorul de la Roșia Montană va descoperi și alte zăcăminte în afară de aur și argint, Rovana Plumb a menționat că va fi vorba despre o altă licență. 'În ceea ce privește acordul discutat între stat și operator, acesta se referă doar la aur și argint acordată în anul 1999, o licență de exploatare pentru aceste două metale, valabilă 20 de ani. În situația în care vor exista și alte substanțe, pe parcursul etapelor de exploatare, acestea vor face obiectul unei alte licențe, conform legislației în vigoare. Pe marja acestei licențe, am negociat ca reprezentanți ai statului român pentru apărarea statului', a spus ministrul Mediului.
Ideea introducerii unei noi tehnologii privind extracția aurului a fost adusă în discuție, recent, de către cercetătorul Jack Goldstein. Acesta susține că tehnologia este nu doar nepoluantă, dar nici nu ar necesita decopertarea munților și, deci, distrugerea peisajului sau a galeriilor romane.Parlamentarii comisiei speciale pentru Roșia Mon