Craiova intră în acest an în constelaţia oraşelor cuprinse în proiectul european „Noaptea Cercetătorilor”. Cercetătorii vor face o demonstraţie în direct a activităţii lor de laborator, la care toata lumea este invitată sa participe, in ziua de 27 septembrie.
Evenimentul "Noaptea cercetătorilor" co-organizat de Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi şi de universităţile partenere, Universitatea din Bucureşti, Universitatea Babes Bolyai din Cluj Napoca, Universitatea de Vest din Timişoara, Universitatea din Craiova, precum şi Institutul de Fizică Atomică şi Institutul Naţional de Fizica Laserilor, Plasmei şi Radiaţiei.
Institutele de cercetare şi parteneri preocupaţi de ştiinţă şi cercetare vor fi prezenţi la eveniment, cu demonstraţii practice, experimente şi concursuri pentru "copii" între 9 şi 99 de ani. Vizitatorii vor avea ocazia să afle ce înseamnă să fii cercetător şi vor putea să participe la concursurile şi provocările ştiinţifice din timpul evenimentului.
Concurs „Laboratorul anului 2099”
Profesori şi studenţi de la UNIVERSITATEA din CRAIOVA, cercetători şi voluntari vor fi prezenţi in Holul Central al Universitatii, intre orele 19.00-24.00, îndemnând publicul să înţeleagă ştiinţa dincolo de ecuaţii şi formule. Fiecare experiment va fi însoţit de explicaţii prietenoase despre fenomenele fizice sau chimice ce stau la baza efectelor spectaculoase. Vizitatorii vor avea ocazia să-și imagineze viitorul omenirii intrând în concursul "Cum va arata laboratorul de cercetare în 2099?"
Evenimentul, al cărui scop este să promoveze cercetarea în rândul publicului larg, se desfăşoară în aceeaşi seară în peste 300 de oraşe din Europa. În România, acesta va avea loc în Iaşi, Bucureşti, Timişoara, Craiova şi Cluj, în locaţii din centrele oraşelor şi din campusurile universitare. "Noaptea cercetătorilor" se organizează în toate ţările Uniu