Comisia formată la nivelul guvernului, condusă de Iulian Iancu, preşedintele Comisiei de Industrii din Camera Deputaţilor, va avea astăzi prima şedinţă. Potrivit unor surse sindicale, în şedinţele acestei comisii vor fi discutate patru variante de reorganizare eficientă a CE Oltenia. Deşi în cadrul acestei comisii se va discuta despre soarta CE Oltenia, directorul Diviziei Energetice, Aurel Medinţu, a declarat că societatea nu este implicată în acest proiect.
Prima şedinţă a comisiei formate din lideri de sindicat şi reprezentanţi ai Guvernului va avea loc astăzi. Formarea acestei comisii este, potrivit declaraţiilor lui Marin Condescu, o înţelegere la care a ajuns împreună cu Victor Ponta, în timpul discuţiei de la Târgu Jiu. Această comisie va avea drept sarcină identificarea unor soluţii pentru reorganizarea producătorilor de energie pe cărbune, CE Oltenia şi CE Hunedoara.
În ceea ce priveşte CE Oltenia, se discută pe un număr de patru variante. Potrivit unor surse sindicale, discuţiile vor dura până pe 15 noiembrie, când va fi redactat un memorandum ce va cuprinde strategia pentru următorii trei ani a sistemului energetic şi minier. Până pe 15 decembrie, acest memorandum va trebui aprobat de Guvern, mai spun surse.
Se desfiinţează Divizia Minieră?
Cele patru variante vehiculate se referă la renunţarea la unele unităţi miniere sau la adăugarea altor capacităţi, hidro sau pe gaze. În fapt, două dintre ele sunt discutate şi la acest moment.
O primă variantă se referă la împărţirea Complexului Energetic Oltenia în trei complexuri, în care Divizia Minieră este desfiinţată. Adică, Sucursala Electrocentrale Rovinari va conţine şi carierele de unde ia cărbune, Roşia, Peşteana Jiu, etc. Termocentrala Turceni rămâne cu cele două cariere Jilţ şi Işalniţa, Craiova II cu carierele din Motru, Lupoaia şi Roşiuţa.
O a doua variantă de reorgani