Ministrul iranian de Externe Mohammad Javad Zarif a afirmat marţi că marile puteri şi Iranul au o "ocazie istorică să soluţioneze problema nucleară" iraniană.
În jur de 200 de lideri ai planetei şi-a dat întîlnire la sediul Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru a discuta sǎptǎmîna aceasta despre cele mai "fierbinţi" dosare ale momentului.
Pe agenda discuţiilor de la New York nu lipseşte, evident, dosarul nuclear iranian iar nou preşedintele "moderat" al Iranului, Hassan Rohani este una din "vedetele" actualei reuniuni.
Cu o agendǎ încǎrcatǎ se aflǎ la New York şi preşedintele Franţei, François Hollande, al cǎrui prestigiu diplomatic pe plan internaţional este în creştere dupǎ intervenţia militarǎ francezǎ din Mali, consideratǎ un veritabil succes în mǎsura în care a fost opritǎ net o insurecţie a islamiştilor radicali.
Spre deosebire de preşedintele american Barack Obama, din anturajul cǎruia s-a precizat cǎ o întîlnire cu omologul sǎu iranian nu este la ordinea zilei, François Hollande a acceptat sǎ discute cu Hassan Rohani.
Presa francezǎ precizeazǎ cǎ aceastǎ întîlnire bilateralǎ are loc la cererea preşedintelui iranian care, dupǎ toate aparenţele, joacǎ în prezent pe cartea deschiderii. Oare este Iranul în faza unui "viraj" diplomatic? se întreabǎ de altfel mulţi specialişti în Franţa scrutînd semnificaţiile mai multor gesturi şi declaraţii iraniene. În ultimul timp Hassan Rohani a ţinut sǎ afirme cǎ îşi asumǎ misiunea de relansare a dialogului cu lumea. Mai mulţi prizonieri politici, 11 mai precis, au fost eliberaţi.
Preşedintele Rohani şi-a oferit serviciile pentru a media între regimul de la Damasc şi opoziţie, iar într-un interviu acordat televiziunii americane a reafirmat cǎ ţara sa nu doreşte sǎ construiascǎ bomba atomicǎ. Sunt doar aceste "semne" expresia unei dorinţe sincere de deschidere sau o consecinţǎ a faptulu