În timp ce numărul contractelor de muncă scade, din ce în ce mai multe societăţi din Vâlcea folosesc zilierii pentru diverse munci în agricultură, zootehnie ori silvicultură. Astfel, angajatorii sunt scutiţi de plata contribuţiilor la fondul asigurărilor de sănătate şi pensii, în timp ce muncitorul primeşte între 2 şi 10 lei pentru ora de lucru.
Legea zilierilor a intrat în vigoare în aprilie 2011 şi le permite firmelor să angajeze persoane necalificate pentru prestarea unor activităţi cu caracter ocazional. Potrivit actului normativ, persoană poate munci doar 90 de zile cumulate pe durata unui an calendaristic. În cazul în care se încalcă această prevedere, firma riscă amendă pentru muncă la negru.
„Numărul zilierilor a crescut foarte mult în Vâlcea faţă de anul trecut. În august am avut 15 111 persoane care au lucrat cu ziua. Probabil firmele apelează la zilieri pentru că plătesc mai puţini bani la stat, cu aproape 40 % mai puţin decât dacă i-ar fi încheiat persoanei respective un contract de muncă”, spune Ion Nicolaescu, inspector şef ITM Vâlcea.
Zilierii nu sunt asiguraţi în caz de accident la locul de muncă
Efortul financiar din partea societăţilor este unul minim având în vedere că acestea nu datorează statului contribuţiile sociale obligatorii, ci doar un impozit pe venit de 16 % calculat la remuneraţia brută pe care o primeşte zilierul. În urma negocierii directe, un muncitor are dreptul de la 2 până la 10 lei pentru ora de muncă.
„Cred că ar trebui să se ia măsuri şi, acolo unde există o activitate continuă de două sau trei luni, să-l oblige pe angajator să încheie contract de muncă. Ideal ar fi să se reducă valoarea contribuţiilor pe care le plăteşte o firmă pentru un angajat, dar nu cred că acest lucru este posibil acum”, afirmă Ion Nicolaescu.
În plus, există şi o tendinţă