Alianta Nationala a Organizatiilor Studentesti din Romania (ANOSR) condamna slaba finantare a educatiei, care se resimte "direct in buzunarele studentilor", noul an universitar incepand "cu stangul" din cauza cresterilor de taxe din majoritatea universitatilor din tara.
Majoritatea universitatilor din Romania au crescut, in ultimul an, atat taxele de studiu, cat si taxele de camin, potrivit studiului "Responsabilitate pentru Educatie!" lansat de ANOSR.
Analizand situatia din cadrul a 23 de universitati din tara, ANOSR a constatat ca in 17 dintre acestea (74 la suta) au crescut taxele de studiu sau au existat discutii in acest sens, in jumatate dintre universitatile analizate taxele de scolarizare fiind deja crescute incepand cu noul an universitar.
Academia de Studii Economice Bucuresti a crescut taxele pentru licenta si masterat cu 500 de lei (de la 3.000 la 3.500 de lei, respectiv de la 4.500 la 5.000 de lei), iar pentru doctorat cu 1.000 de lei (de la 5.500 la 6.500 de lei). La Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iasi taxele au crescut anul trecut, la nivelul licenta, diferenta fiind in general de la 2.200 la 2.700 de lei. La Universitatea de Arte si Design Cluj-Napoca taxa a crescut de la 3.000 la 3.300 de lei. La Universitatea "Stefan cel Mare" din Suceava, taxa de scolarizare a crescut cu valori cuprinse intre 500 si 900 de lei iar Universitatea "Dunarea de Jos" Galati a crescut taxa cu 200 de lei la domeniile tehnice si 100 de lei la domeniile umane.
Totodata, studiul ANOSR mai arata ca, in 57 la suta dintre universitatile analizate, au crescut taxele de camin, sau a fost discutata posibilitatea cresterii la nivelul conducerii universitatii.
"Acest lucru nu vine deloc ca o surpriza, avand in vedere ca subventia camine-cantine nu a mai crescut din 2007, neadaptandu-se astfel la rata inflatiei. De asemenea, au scazut consi