Scris de M. Hoster - Subfinanţarea sistemului de învăţământ din România afectează în mod direct studenţii români. Conform datelor culese de Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR), lipsa fondurilor de la buget a dus la creşterea taxelor aplicate studenţilor la cazare sau pentru plata cursurilor. Timişoara e pusa pe lista centrelor universitare afectate.
ANOSR a lansat în luna august studiul ,,Responsabilitate pentru Educație!” care tratează cele mai importante probleme resimțite de studenți din cauza subfinanțării educației. Unul dintre rezultatele principale care a reieșit din studiu a fost acela că majoritatea universităților din România au crescut în ultimul an atât taxele de studiu cât și taxele de cămin. Finanțarea slabă a educației obligă universitățile să crească taxele de studiu și de cămin, spune studiul ANOSR.
Organizaţia a analizat situaţia din 23 de universități din țară şi a constatat că în 17 dintre acestea (74%) au crescut taxele de studiu sau au existat discuții în acest sens la nivelul structurilor de conducere ale universităților în ultimul an. Mai grav este că în jumătate dintre universitățile analizate, taxele de școlarizare au fost deja crescute începând cu noul an universitar.
Conform analizei elaborate, Timişoara, cu principalele universităţi, Universitatea Politehnica şi Universitatea de Vest, e pusă de ANOSR pe lista roşie a scumpirilor. Dacă la capitolul taxe de studiu Universitatea Politehnica Timişoara este trecută cu roşu, adică acestea au fost majorate, în ceea ce priveşte Universitatea de Vest, aici punctul este portocaliu, adică au existat sau există încă discuţii despre majorare. Cu roşu sunt punctate ambele universităţi când vine vorba de majorarea tarifelor de cămin.
Un alt studiu, de această dată al burselor sociale, arată că la UVT acestea sunt situate între 251 şi 350 de lei, iar la