Consiliul constitutional francez, sesizat de o companie americana, se va pronunta in 11 octombrie asupra legalitatii interdictiei in Franta a fracturarii hidraulice, votata in 2011 pentru a bloca exploatarea gazului si petrolului de sist, scrie AFP.
Societatea texana Schuepbach considera ca anularea autorizatiilor sale de exploatare in urma adoptarii acestei legi constituie o aplicare "prea riguroasa" a principiului precautiei, a subliniat avocatul sau Marc Fornacciari, in cadrul unei audiente publice care a avut loc marti dimineata.
Potrivit acestuia, "nu exista niciun studiu care sa demonstreze ca fracturarea hidraulica prezinta cel mai mic risc".
Reprezentantul guvernului, Thierry-Xavier Girardot, a sustinut insa ca aceasta interdictie nu se bazeaza pe principiul precautiei ci pe principiul preventiei. Acest ultim principiu ar justifica interdictia acestei tehnici de foraj avand in vedere riscurile "dovedite suficient" pentru mediu.
In iulie 2011, la capatul a mai multe luni de mobilizare a opozitiei, in special in sudul Frantei, Parlamentul a votat o lege care interzice utilizarea fracturarii hidraulice, singura tehnica eficienta pentru gazul si petrolul de sist, inchizand astfel poarta pentru aceste hidrocarburi in Hexagon.
Consiliul constitutional este insarcinat cu vegherea conformitatii legilor cu Constitutia republicii, iar deciziile sale nu pot fi atacate in apel. Consiliul constitutional francez, sesizat de o companie americana, se va pronunta in 11 octombrie asupra legalitatii interdictiei in Franta a fracturarii hidraulice, votata in 2011 pentru a bloca exploatarea gazului si petrolului de sist, scrie AFP.
Societatea texana Schuepbach considera ca anularea autorizatiilor sale de exploatare in urma adoptarii acestei legi constituie o aplicare "prea riguroasa" a principiului precautiei, a su