Lansarea guvernului alternativa al PDL este poate primul pas spre o opozitie autentica pe care il vad in Romania cel putin de la caderea Guvernului MRU incoace. A fost insa o ocazie sa descoperim cat de prost stam la cultura politica si cat de bine la bascalie.
Guvernul din umbra, guvernul alternativa, nu este o inventie a PDL sau a lui Catalin Predoiu, cel care ii este premier. Guvernul din umbra este un instrument de opozitie traditional si luat foarte in serios in democratii solide. De exemplu in Marea Britanie, unde opozitia nici nu e de conceput fara asa numitul "shadow cabinet".
De ce? Pentru ca opozitia trebuie sa pastreze exercitiul guvernarii, sa mentina contactul strans cu treburile tarii, pentru a tine fiecare componenta in parte a guvernului in functie sub presiune. Si unii si altii raman in priza, sunt oricand gata de schimbare si se simt obligati sa dea ce au mai bun. Conceptul este asadar corect si binevenit si nu trebuie ironizat. N-ar fi insa primul care aplicat in Romania ajunge un mutant schimonosit. De asta ma tem si eu.
Pe mine nu ma intereseaza atat de mult lista acestui cabinet din umbra. Mi se pare una decenta. In primul rand, salut faptul ca pe ea nu se afla niciun titular de dosar si sper ca daca vreunul va ajunge in aceasta situatie, Catalin Predoiu nu va ezita sa purceada la remaniere. Este un guvern cu medie de varsta buna, in jur de 45 de ani, este un guvern cu o puternica amprenta anticoruptie, garantata de tandemul Predoiu - Macovei.
Vad si nume foarte promitatoare prin CV, de exemplu in cazul titularului Sanatatii, Dragos Serban ("George Washington" Business School Seattle si Institutul Romano-American de Administratie Publica si Management - ASEBUSS Executive MBA, promotia 2001), dar si a lui Adrian Miroiu, cel care a gandit reforma educatiei impreuna cu Mircea Miclea si Daniel Funeriu