Pe fondul crizei acute dintre PSD şi PNL, al unei iminente rupturi şi al cântecului de sirenă cu care Victor Ponta încearcă de o vreme să ademenească PDL, se face o mişcare interesantă. Pare o ţinere în şah a PDL pentru a evita un şah mat dat întregii drepte, în 2014.
Intrarea intempestivă a lui Traian Băsescu în cortul PDL, la Ţebea, a luat prin surprindere, ştiută fiind tensiunea dintre el şi Vasile Blaga. Şi, totuşi, de ce a făcut d-l Băsescu această mişcare?
Din cauza dezamăgirii provocate de Mișcarea Populară? A fost o ipoteză vehiculată zilele acestea. Nu cred. Întâi de toate, este prematură o analiză a rezultatelor unui partid a cărui cerere de înfiinţare fusese aprobată la o zi după „momentul Ţebea“. E prematur să se vorbească despre succese sau insuccese, despre aplauze sau dezamăgiri.
Într-un acces de nostalgie faţă de vremurile bune trăite alături de PDL? Traian Băsescu nu a dovedit în timp a fi tipul de om sentimental, care să-şi regrete vreo mişcare. În plus, acel „Adio, PDL“ a fost rostit în primăvară, după ce partidul şi l-a ales lider pe d-l Blaga. Or, de atunci nu s-a schimbat nimic care să fi generat o modificare de mesaj. În plus, d-l Băsescu nu pare a şti să joace rolul celui care întoarce şi celălalt obraz, după ce a fost pălmuit. Or, între cei doi tensiunile sunt vechi şi de notorietate.
Pentru a-şi exprima aprecierea la adresa lui Cătălin Predoiu? Văzut ca alternativă viitoare la Vasile Blaga şi perceput fiind ca o voce opozantă mai convingătoare. Nu este exclus un asemenea sentiment al d-lui Băsescu faţă de d-l Predoiu, deşi acesta a atacat nu o dată Mişcarea Populară. Deci, înclin să cred că altul a fost scopul vizitei. Dovada de simpatie putea fi exprimată până acum. Cătălin Predoiu a fost ales prim-vicepreşedinte al PDL în iulie.
Pentru a-i transmite liderului PDL să fie atent