Magistraţii Judecătoriei Jibou şi ai Parchetului de pe lângă Judecătoria Jibou au transmis un memoriu Ministerului Justiţiei prin care îşi manifestă îngrijorarea faţă de decizia Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) de a densfiinţa instituţiile amintite din oraşul de pe Someş. Alături de Judecătoria şi Parchetul Jibou, pe „lista neagră” au fost cuprinse alte 29 de instanţe judecătoreşti şi parchete din ţară, raportul ce prevede desfiinţarea acestora aflându-se, în acest moment, la Ministerul Justiţiei, în vedere iniţierii unui proiectului de lege.
Povară pentru cetăţeni
După cum reiese din raportul CSM, atribuţiile celor două instituţii ar putea fi preluate de către Judecătoria Şimleu Silvaniei, respectiv de Parchetul de pe lângă Judecătoria Şimleu.
Cei patru judecători şi cei trei procurori jibouani care au semnat memoriul susţin, însă, că „desfiinţarea celor două instituţii ar avea efecte grave asupra buzunarului cetăţenilor, iar plimbarea lor la Judecătoria Şimleu ar fi o nouă povară pe umerii contribuabililor, mai ales pe cei din comunele Ileanda, Rus, Şimişna, Lozna, Gîlgău şi Poiana Blenchii, care ar trebui să parcurgă peste 100 de kilometri până la instanţa din Şimleu Silvaniei”.
Ba mai mult, precizează magistraţii, sediul Judecătoriei de sub Măgura nu are capacitatea de a funcţiona cu un personal mai numeros, clădirea aflându-se într-o stare avansată de degradare, necesitând renovare capitală cu multe cheltuieli băneşti şi în timp îndelungat. De cealaltă parte, imobilul ce adăposteşte Judecătoria şi Parchetul Jibou este o clădire nouă, pentru construcţia căreia s-au investit peste două milioane de euro. Întrucât amplasamentul dispune de multe spaţii libere, pe lângă ce 16 şi-ar mai putea desfăşura activitatea încă cinci judecători şi 20 de grefieri.
Nici vorbă de economii
În ceea ce priveşte argumentele invocate de