Reducerea TVA la paine de la 24% la 9% nu a fost altceva decat o frectie la un picior de lemn, o masura buna pe hartie, intr-o economie in care evaziunea fiscala bate record dupa record, iar controlul statului lipseste cu desavarsire. Asa cum am anticipat, in loc sa scada preturile, brutarii au bagat mare parte din diferenta de bani in buzunar. "Expertii" din Guvernul Victor Ponta se asteptau la altceva.
Sa facem un simplu calcul. Daca statul a taiat TVA-ul de la 24% la 9%, ar fi trebuit, cel putin in teorie, ca si producatorii de produse de panificatie sa isi reduca preturile cu cel putin 10%.
Bineinteles, nu s-a intamplat asa. Potrivit datelor Consiliului Concurentei, scaderea preturilor a fost in medie de numai 6%.
"Idealul ar fi fost de 12%. Ceea ce vedem este o reducere undeva pe la jumatate sau un pic peste jumatate, ceea ce inseamna ca o parte din reducere se duce la consumator, o parte se duce la agentul economic", a afirmat Bodgan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei.
Cu alte cuvinte, acesta recunoaste ca brutarii si-au bagat o parte din bani in buzunar.
“Este cam ceea ce ne asteptam sa fie din punct de vedere economic. Astfel, o parte din socul pozitiv se duce la consumator, o parte se duce la producator", a declarat acesta. Presedintele CC a precizat ca va continua sa monitorizeze situatia din piata.
Guvernul a decis reducerea TVA la paine la solicitarea patronatelor din panificatie.
Reprezentantii patronatului din domeniu Rompan au afirmat ca prin aceasta masura, preturile vor scadea atat de mult incat cei care lucreaza la negru, fara sa plateasca taxe, nu vor mai putea vinde la pret de dumping.
"In timp ce noi platim taxe peste taxe, evazionistii isi pot pune ce preturi vor. Daca scade TVA-ul, vom avea sansa sa concuram cu ei de pe pozitii egale, cu pr