O hotărâre de Consiliu Local, promisă de administraţia locală clujeană la şedinţa din octombrie, ar debloca relaţiile contractuale dintre Vaal Arhitectură şi primărie şi, implicit, demararea celui mai ambţios proiect al municipiului, construirea Centrului Cultural Transilvania cu sala de concerte pentru filarmonică, la pachet.
Despre Centrul Cultural Transilvania nu s-a mai auzit nimic pentru că primăria şi proiectanţii au avut divergenţe legate de valoarea contractului. Vaal Arhitectură a încasat doar 250.000 de lei din cele 2,4 milioane de lei la cât a fost încheiat acum trei ani contractul de proiectare a celui mai mare ansamblu cultural din România. Mai mult, arhitecţii au cerut o suplimentare de contract, neacceptată de municipalitate şi sunt hotărâţi să nu predea documentaţia pentru „bara" destinată practicienilor, care a primat la câştigarea concursului cu juriu internaţional, dacă nu vor primi mai mulţi bani.
"Primăria ne-a plătit doar două etape din contract, adică foarte puţin, undeva la 2,5 miliarde de lei vechi. Ne-au motivat că a treia etapă nu o pot plăti fără o hotărâre a Consiliul Local de aprobare a studiului de fezabilitate pentru proiectul Centrului Cultural Transilvania (CCT). Dacă cineva poate să-şi închipui că o firmă de arhitectură poate lucra în aceste condiţii, să plătească echipă, salarii timp de trei ani de la încheierea contractului, se înşeală. Ni s-a promis în septembrie că va intra această hotărâre pe ordinea de zi a şedinţei, însă nu nu ştiu ce s-a întâmplat. Acum am înţeles că va fi introdusă pe ordinea de zi a şedinţei Consiliul Local din luna octombrie", a declarat pentru ZIUA de CLUJ, Viorel Hurduc, de la Vaal Arhitectură, societatea care a câştigat contractul de proiectare pentru Centrul Cultural Transilvania care include sala de concerte şi sediul filarmonicii.
Hurduc a confirmat că primăria nu a acceptat o s