Colonelul Ovidiu Vasilică, prim-adjunct al Jandarmeriei Române, a explicat pentru gândul de ce s-a schimbat strategia Jandarmeriei faţă de protestatari, de la manifestaţiile anti-Băsescu din iarna anului 2012 la cele împotriva proiectului Roşia Montană, din toamna anului 2013.
El a spus că, spre deosebire de iarna anului trecut, acum nu există violenţe şi distrugeri, iar Jandarmeria doreşte să abordeze protestele în funcţie de mulţimea pe care o au în faţă. Explicaţiile acordate gândul au venit în cadrul unui seminar pe care FBI, Departamentul de Stat şi Ambasada SUA îl desfăşoară la Bucureşti, pentru a-i învăţa pe jandarmi şi poliţişti cum să acţioneze când au de-a face cu minorităţi etnice sau culturale. Ovidiu Vasilică a vorbit, în deschiderea acestui seminar, despre modul în care Jandarmeria Română încearcă să schimbe abordarea mulţimilor şi să promoveze dialogul şi negocieriloe, în locul forţei brute.
„Avem negru şi gri în acest tip de manifestări. Noi ne pliem pe tipul adunării publice. În ce priveşte manifestările de anul trecut, şi asta uită toată lumea, până nu au fost violenţe nici noi nu am reacţionat. Au existat totuşi atunci nişte distrugeri de milioane de euro, aşa cum au fost reclamate de primării. Reacţia noastră a ţinut cont de mulţimea din faţa noastră. Dacă se desfăşoară paşnic şi civilizat (manifestările – n.r.), de ce ar trebui să avem noi altă reacţie?”, a declarat pentru gândul colonelul Ovidiu Vasilică.
„În alte ţări, în cazul mişcărilor de tip Occupy, abordarea a fost corectă, iar autorităţile le-au permis. Şi în Turcia, până nu au început violenţele, nu au existat intervenţii în forţă”, a mai spus prim-adjunctul Jandarmeriei Române.
Ovidiu Vasilică a mai precizat că cele mai multe adunări care au ca subiect Roşia Montană sunt autorizate: „De exemplu, duminică, din 9 astfel de adunări, doar două au fost neautoriz