Până la sfârşitul anului, Spitalul Municipal de Urgenţă Roman va trebui să plătească angajaţilor o parte din drepturile salariale câştigate de către aceştia în instanţă.
Este vorba de reducerile salariale de 25% care s-au aplicat tuturor bugetarilor în guvernarea lui Emil Boc. Nemulţumite, cadrele medicale au acţionat în instanţă Spitalul Roman, iar instanţa de judecată le-a dat câştig de cauză. Spitalul Municipal de Urgenţă a făcut recurs, însă, la următorul termen de judecată, instituţia sanitară a pierdut, astfel că va trebui să returneze sumele oprite din salariile angajaţilor. Procesele s-au încheiat în acest an, iar sentinţa este definitivă şi investită cu titlu executoriu. În aceeaşi situaţie se află şi angajaţii altor spitale din ţară, dar şi ai unităţilor de învăţământ sau altor instituţii bugetare.
În această săptămână, Ministerul Sănătăţii a publicat un proiect de lege prin care se alocă bani de la fondul de rezervă al ministerului pentru plata unui procent din suma totală ce trebuie restituită. Pentru acest an, Ministerul Sănătăţii s-a angajat să plătească 10% din sumele datorate, adică patru milioane de lei, iar pentru trimestrul trei se vor aloca 1,6 milioane de lei pentru plata salariilor câştigate în instanţă. La Spitalul Roman, sumele care trebuie restituite se ridică la aproximativ 2,5 milioane de lei, dar bugetul spitalului nu va fi afectat, pentru că banii vor veni prin Ministerul Sănătăţii. Salariaţii spitalului mai au de recuperat şi alte patru milioane de lei, bani proveniţi din perioada 2007-2009, când au fost încadraţi pe o altă grilă de salarizare faţă de cea obişnuită pentru un spital de urgenţă. Banii trebuie să fie restituiţi prin eşalonare până în 2016.
Până la sfârşitul anului, Spitalul Municipal de Urgenţă Roman va trebui să plătească angajaţilor o parte din drepturile salariale câştigate de către aceştia în instanţ