FBI şi Departamentul de Stat al SUA au organizat astăzi, la Bucureşti, cu sprijinul Ambasadei SUA, un seminar în care doi agenţi FBI specializaţi în studii comportamentale le-au predat unor membri ai Jandarmeriei şi Poliţiei Române modul în care trebuie abordate comunităţile sau grupările care conţin minorităţi etnice sau culturale, punând mai puţin accent pe forţa brută şi mai mult pe dialog şi dezvoltarea încrederii.
Agentul şi instructorul FBI Jean Larned, de la Unitatea de Ştiinţă Comportamentală (Behavioral Science Unit), a explicat pentru gândul cum ar trebui schimbată abordarea folosită de jandarmi şi de poliţişti în comunităţile etnice, abordând conflictul romi-forţe de ordine de la Sinteşti, petrecut luni.
„Inspectoratele de poliţie şi alte agenţii de menţinere a ordinii trebuie să înveţe să lucreze cu toţi membrii unei comunităţi, indiferent de etnie, rasă, gen sau orientare sexuală. România este o societate multietnică şi multiculturală. Pentru eficienţa activităţii poliţiei, respectarea drepturilor populaţiei minoritare şi toleranţa faţă de diferenţele culturale sunt la fel de importante ca arestarea infractorilor”, a explicat Duane Butcher, însărcinatul cu afaceri al SUA în România, în deschiderea seminarului.
Prim-adjunctul Inspectoratului General al Jandarmeriei Române, colonelul Ovidiu Vasilică, a declarat că forţele de ordine din România au început să schimbe abordarea şi că au văzut că dialogul dă rezultate mai bune decât forţa.
„Noi în Jandarmerie simţim nevoia unei abordări diferite. În ultimul timp, am promovat foarte mult ideea de dialog cu societatea, cu comunităţile în care lucrăm. Am promovat multe elemente de dialog, mă refer la negociatori, la oamenii care poartă dialogul cu oamenii din mulţimi şi am văzut că este calea bună, pe care trebuie să o urmăm. Cred că experienţa americană, care se bazează tocmai pe ac