Ecourile tragicei dispariţii a pompierului erou Ionuţ Cristian Ungureanu, din Valea Mare, Olt, în devastatorul incendiu petrecut în urmă cu trei ani la complexul comercial Dragonul Roşu din Capitală sunt departe de a se fi stins. Şi nu vorbim de ecourile care, oricum, nu se vor stinge niciodată în sufletele membrilor familiei, ci de cele care ridică suspiciuni asupra morţii tânărului de doar 24 de ani. Ancheta demarată a doua zi după moartea lui Ionuţ de Parchetul Militar Bucureşti nu s-a sfârşit nici astăzi, deşi procurorii militari au încercat marea cu degetul în primă fază, dând vina pe soartă, în condiţiile în care primele declaraţii indicau anomalii în deciziile ofiţerilor care au coordonat acţiunile de salvare.
Varianta oficială a morţii lui Ionuţ este aceea că, în data de 26 mai 2010, tânărul sergent major a căzut la datorie în flăcări, salvându-şi un coleg, dar nemaiputându-se salva pe sine, sfârşind sub o structură metalică prăvălită peste el în chiar secunda în care şi-a împins colegul în afara pericolului. Această variantă, susţinută de ofiţerii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti, a fost preluată de toată presa din România şi redată ani în şir, cu prilejul fiecărei comemorări a pompierului erou, pe posturi de televiziune şi în paginile ziarelor. În paralel cu varianta „oficială” a împrejurărilor în care şi-a pierdut Ionuţ viaţa şi cu acţiunile care au urmat, ancheta desfăşurată de procurorii militari de la Bucureşti „trebuia” să se finalizeze într-o formă în care să nu apară niciun vinovat.
Şi totuşi, nu mai puţin de şapte ofiţeri din cadrul ISU Bucureşti se află în prezent urmăriţi penal. Pentru că Ionuţ nu a murit sub nicio structură metalică, sub niciun tavan, ci, cel mai probabil (spunem „probabil” pentru că ancheta este în desfăşurare încă) pentru că intervenţia echipei de salvare a fost mult întârziată de cei care a