Te-ai obişnuit s-o foloseşti în bucătărie, însă substanţele active din varză au rol terapeutic într-o sumedenie de boli. Salatele, sucul proaspăt şi frunzele acestei legume sunt eficiente, printre altele, în caz de ulcer gastric, entorse şi reumatism.
Salata atenuează simptomele menopauzei
Bufeurile, transpiraţia şi stările de iritabilitate sunt doar câteva dintre semnele specifice instalării menopauzei. Pot fi ameliorate dacă dozajul de hormoni feminini este echilibrat, iar varza are o contribuţie definitorie în acest sens. Cum se prepară: Este indicat să mănânci minimum 200 de grame de varză crudă zilnic, timp de patru săptămâni, sub formă de salată. O poţi condimenta după gust.
Domoleşte şi ulcerul gastric
Frunzele de varză sunt o sursă importantă de glutamină, un aminoacid care are rolul de-a stimula regenerarea celulelor care alcătuiesc învelişul protector al stomacului şi al intestinului subţire.
Cum se prepară: Pentru a grăbi procesul de însănătoşire, este indicat să bei un litru de suc de varză zilnic. Acesta se obţine prin stoarcerea frunzelor, după ce în prealabil au fost spălate. Sucul trebuie preparat zilnic şi se consumă câte un pahar, de patru ori pe zi.
Cum se prepară: Se dau deoparte frunzele cele mai groase ale legumei şi se spală bine. Se taie în bucăţi mai mici şi fie se trec prin storcătorul de fructe, fie se pun într-un blender. Se îmbină o compresă sterilă în sucul obţinut şi se aplică pe rană. Se lasă să acţioneze o oră, după care leziunea este lăsată la zvântat pentru încă o oră, repetându-se procedeul de 2-3 ori pe zi.
Cataplasme, în cazul luxaţiilor
Frunzele de varză crudă au darul de-a descongestiona zonele care au devenit dureroase din cauza luxaţiilor ori a entorselor. Ele scad inflamaţia şi scurtează timpul de refacere a ligamentelor.
Cum se prepară: Se aleg frunzele de varză de un verde