Proiectul de zece miliarde de lei vechi pentru consolidarea corpului B de la “Roman-Vodă” a fost sistat, din lipsa banilor. Din 2008 până în 2011 s-au efectuat 75% din lucrări şi s-au plătit doar 60%.
Romaşcani cu funcţii înalte în politică şi în administraţie promit, de câţiva ani, soluţii pentru ca una din cele mai frumoase clădiri ale oraşului, corpul B de la Colegiul Naţional “Roman-Vodă” să-şi reintre în drepturi. Există voinţă, există proiecte. Nu sunt bani.
De cum treci de uşa de la intrarea dinspre strada Tineretului – intrarea profesorilor, prin dreptul căreia elevii treceau, odată, aproape în pas alergător, nimereşti în şantier. Un şantier pustiu, însă, pentru că firma care a câştigat prin licitaţie executarea lucrărilor de consolidare a clădirii în 2008 a încetat să mai lucreze în 2011, când nu a mai primit niciun ban pentru continuarea lucrărilor. Practic, muncitorii au ieşit pe uşa clădirii pe 19 iunie 2011, după ce executaseră 75% din lucrările de consolidare descrise în proiect. De plătit, s-au plătit doar 60% din lucrări.
Schelele au rămas la locul lor, aşteptând vremuri mai bune. Geamuri nu mai există de mult, doar cioburi care în unele ferestre se mai ţin în ramă printr-un miracol, grămezi de materiale, pereţi care arată ca după bombardament. “La toate intervenţiile pe care le-am făcut, am primit răspunsul că nu sunt bani. Nici pentru continuarea lucrărilor, nici pentru plata a ceea ce s-a efectuat deja. Se aşteaptă o conjunctură favorabilă. Odată cu trecerea timpului, şi lucrările deja efectuate se degradează”, a spus inginerul Eugen Borş, managerul firmei care a realizat lucrările de consolidare.
După ani de aşteptare şi după lucrări de mai mică amploare, 2008 părea să fie anul în care corpul B al Colegiului Naţional “Roman-Vodă” – cunoscut ca Liceul Sturza Cantacuzino, după numele celor două prinţese care s-au luptat pent