Medicii de la Centrul Oncologic din Oradea vor lucra de la jumătatea acestei luni în trei ture pentru a creşte numărul de pacienţi trataţi. Chiar şi în aceste condiţii tot vor rămâne pacienţi pe liste de aşteptare, lucru care ar putea fi rezolvat doar anul viitor când ar putea sosi un al doilea accelerator liniar de particule.
Conform reprezentanţilor Spitalului Municipal din Oradea, de la începutul lunii echipa de oncologi s-a focalizat pe brahiterapie, procedură care se face doar în două centre din România, la Oradea şi la Institutul Oncologic din Bucureşti.
a spus, în cadrul unei conferinţe de presă, medicul Laurean Pop, managerul Spitalului Municipal.
Pentru rezolvarea cazurilor de cancer, procedurile care se fac cu acceleratorul de particule reprezintă însă doar o verigă în cadrul tratamentului pacienţilor, adică 30-35% din tot volumul activităţii oncologice.
Alături de managerul Spitalului Municipal la conferinţă au mai fost prezente doctoriţele Szabo Edina, Teodora Flonta şi managerul Spitalului Judeţean, dr. Gheorghe Carp.
a spus, Szabo Edina care a mai adăugat că în judeţul Bihor sunt înregistrate în jur de 2000 de cazuri noi de cancer pe an şi că României îi lipsesc 30 de acceleratoare liniare de particule pentru a face faţă acesteor situaţii.
Mai mult, conform aceleiaşi surse, 40% din pacienţii oncologici din România nici măcar nu ajung la radioterapie.
În loc să fie ajutaţi în demersul lor, reprezentanţii Universităţii din Oradea au în proiect să elimine din programă masteratul de fizică medicală, singurul care poate ajuta la pregătirea specialiştilor care lucrează cu aceste aparate.
a spus dezamăgit managaerul Spitalului Judeţean, Gheorghe Carp care a precizat că nu este vorba despre decanul şi cadrele didactice de la Facultatea de Ştiinţe, acolo unde se înţelege necesitatea acestei specializări, ci de