Românii nu au încredere în bănci. Cele mai frecvente reclamaţii sunt legate de taxele şi comisionale prea mari percepute de acestea şi de clauzele abuzive din contractele de credit.
Românii au, de departe, cea mai mică încredere în bănci. Dintr-o listă de 20 de instituţii importante, precum şcoala, biserica, justiţia sau armata, instituţiile financiare ocupă locul opt. Sunt datele unui sondaj realizat chiar de o băncă comercială. La acelaşi nivel cu românii se află şi austriecii. Nici aici, încrederea în bănci nu este foarte mare. Spre comparaţie, în Bulgaria, instituţiile bancare ocupă locul 6 în topul încrederii, în timp ce în Slovacia, băncile sunt cele mai respectate. Ocupă locul întâi în top.
La nivelul întregii regiuni, imaginea bancherilor este ceva mai bună. Încrederea clienţilor variază între locul 4 şi locul 6. O situaţie asemenătoare este şi la nivelul celor 27 de state membre ale Uniunii Europene.
Un alt sondaj, al Băncii Mondiale, confirmă neîncrederea românilor în instituţiile financiare. Acesta arată că în Romania doar 13% din populaţie mai are încredere în sistemul bancar. Procentul este mult sub media europeană şi mai mic decât în Bulgaria sau Bosnia şi Herţegovina - ţări unde procentul încrederii ajunge la 20%. La nivelul Europei Centrale şi de Est, procentul celor care au încredere în instituţiile de credit a fost de 18%.
Pe de altă parte, România se plasează pe ultimul loc la capitolul educaţie financiară. Spre exemplu, doar 36% din cei intervievaţi ştiu ce înseamnă dobândă simplă. Procentul este de 43% în Bulgaria şi peste 61% în Bosnia şi Herţegovina sau Azerbaijan.
Citeşte mai multe despre: sistem bancar romania sistem bancar romanesc
Românii nu au încredere în bănci. Cele mai frecvente reclamaţii sunt legate de taxele şi comisionale prea mari percepute de aces