Premierul roman Victor Ponta, aflat in vizita oficiala in Lituania, a declarat, marti, ca cele doua tari au dat aviz favorabil exploatarii gazelor neconventionale si ca este esentiala imbunatatirea absorbtiei fondurilor europene.
"Suntem coordonati si urmarirm aceeasi linie de dezvoltare, anume asigurarea independentei energetice a tarilor noastre, noi am sustinut cercetarile in legatura cu sursele neconventionale de energie si am vorbit in mod direct despre gazele de sist", a precizat premierul roman, dupa intalnirea cu omologul sau lituanian, lgirdas Butkevicius.
De asemenea, Victor Ponta a mai vorbit si despre fondurile europene, pe care le-a calificat drept "un subiect extrem de important pentru ambele tari".
"Romania si Lituania au nevoie de o utilizare mai buna a acestor bani, pentru o infrastructura mai buna, fie ca e vorba de drumuri, energie sau alte zone", a afirmat Ponta.
Nu mai pierdem bani de la UE?
In context, el a dat o veste buna pentru tara noastra, anume ca a fost adoptata propunerea de a intra alaturi de Slovacia sub incidenta regulii "n+3" de catre Comisia Regionala, care "da o oportunite Romaniei de a folosi mai bine resursele financiare ale perioadei 2007-2013", dupa spusele premierului. Masura mai trebuie votata si de Parlamentul European.
Aceasta regula ar feri tara noastra de dezangajari de fonduri.
Banii europeni nu pot sa stea la dispozitia statului membru pe un termen nedeterminat, ci exista un termen-limita pana la care aceste sume pot fi cheltuite.
Desi se discuta de o alocare multianuala, acest fapt nu inseamna ca statul membru cheltuieste suma alocata dupa bunul plac in acea perioada de sapte ani, ci exista si o alocare anuala. Aceasta este cunoscuta de la inceput si este clar definita pentru fiecare program operation